Băile Herculane în câteva cuvinte

Băile Herculane (în latină Aqua Herculis, în germană Herkulesbad, în maghiară Herkulesfürdő) este un oraș în județul Caraș-Severin, Banat, România, format din localitățile componente Băile Herculane (reședința) și Pecinișca. Are o populație de 6.019 locuitori. Orașul este situat pe Valea Cernei, la 5 km de DN 6 (E70), principala arteră rutieră ce leagă vestul țării de București.

Originea Băilor Herculane se întinde pe o durată de aproape două milenii. Bazele stațiunii au fost puse în anul 102 d.Hr. de împăratul Traian, romanii introducând cultul balnear preluat de la greci pe care apoi l-au dezvoltat. Numele stațiunii de care este legat și numele societății noastre, vine de la zeul Hercules, fiul lui Zeus și al frumoasei Alcmena, consemnat în mitologia romană ca patron al izvoarelor termale, simbol al puterii și al echilibrului între forța fizică și cea spirituală. Romanii au construit aici, la Therme Herculi (Ad Aquas Herculi Sacras), temple, băi, monumente și statui, închinate zeilor Hercules, Esculap și Higeea.

Din timpul romanilor au rămas numeroase vestigii: apeducte, băi, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de mulțumire aduse zeilor pentru vindecare. După 1718 (Pacea de la Passarovitz) începe istoria modernă și contemporană a Băilor Herculane, în cadrul Imperiului austriac. Din 1736 începe reconstrucția și modernizarea băilor, a căilor de acces, grănicerii bănățeni construind aici majoritatea edificiilor din stațiune, care poartă amprenta unui baroc austriac impresionant.

Stațiunea este vizitată de-a lungul timpului de mari personalități, între care: împăratul Iosif al II-lea, împăratul Francisc I și împărăteasa Carolina, împăratul Franz Iosef și împărăteasa Elisabeta. În 1852 împăratul Austriei considera Băile Herculane ca fiind „cea mai frumoasă stațiune de pe continent”, iar împărăteasa Elisabeta (Sisi) scrie un jurnal intim în care Băile Herculane sunt o prezență distinctă și încântătoare.

Gara din Băile Herculane este un monument istoric aflat pe teritoriul orașului Băile Herculane. Clădirea a fost construită între 1878 și 1886 după planurile arhitectului A.D. Serres, fiind o reproducere a castelului de vânătoare al împărătesei Maria Terezia a Austriei, din apropierea Vienei. Edificiul în stil baroc nu a fost gară de la început, ci a fost casa de vânătoare a împăratului Franz Joseph al Austriei (1830-1916).

Statuia lui Hercules din Băile Herculane este un alt monument istoric aflat în stațiunea Băile Herculane. Statuia, turnată în bronz în anul 1847 de maeștrii Ramelmayer și Glantz din Viena, îl reprezintă pe zeul Hercules purtând pe umărul stâng pielea leului din Nemeea și o măciucă.Statuia, montată în locul fântânii din marmură roșie care se afla în centrul stațiunii Băile Herculane, a fost donată de către arhiducele moștenitor Carol al Austriei ofițerilor și soldaților care păzeau granița Imperiului Austro-Ungar.

Ansamblul Cazinoului din Băile Herculane este și el un ansamblu de monumente istorice aflat în Băile Herculane. El este format din următoarele monumente: Cazinou (azi muzeu, sală de spectacole, spații comerciale, restaurant), parcul Cazinoului și chioșcul pentru fanfară.

Cascada Vanturatoarea e poate unul din cele mai frumoase locuri din tara – și se află în apropierea stațiunii Băile Herculane. Cascada are doua caderi succesive – inainte de a atinge solul, firul de apa este intrerupt de un prag de stanca unde apa este vanturata. O ploaie fina ia astfel nastere iar apa ajunge jos imprastiata pe o suprafata de cel putin 100 metri patrati.

Factori naturali: climat de depresiune intramontană, cu influențe submediteraneene, sedativ-indiferent; ape minerale izotermale și hipertermale (38-60 °C), slab radioactive, hipotone, cu diferite compoziții chimice:

  • sulfuroase, clorurate, calcice, sodice;
  • clorurate, sodice, calcice;
  • oligominerale.

Posibilități de tratament: aerohelioterapie, băi termale, în bazin descoperit, băi termale sulfuroase și sărate, în vane și bazine acoperite; buvete pentru cură internă cu ape minerale, instalații de hidrotermoterapie (și saună), electroterapie, kinetoterapie, hidrokinetoterapie, în bazine; inhaloterapie; cură de teren.

Din stațiune se pot face excursii la ruinele Băilor Imperiale Romane, Grota Haiducilor (Peștera Hoților), Grota cu aburi, Crucea Albă, și alte obiective din zonă.

Cascada-Vanturatoarea-cea-mai-frumoasa-Baile-Herculane-Muntii-Cernei_10
1280px-Herkulesfürdő2
Gare_herculéenne_03213